Oosterheerdt: 'leerschool voor mens en dier'

LEEK/RODEN

Mike en Ria van der Most zijn sinds 1 juli eigenaar van de monumentale boerderij Oosterheerdt op het Leekster landgoed Nienoord. En al hebben ze de schaapjes nog niet op het droge, na de grote investering, ze genieten elke dag van hun bezigheden in,op, rond of voor hun geliefde plek.

Voordien was het echtpaar, dat al lang met onder meer schapen in de weer is, actief vanuit Roden. "Hier woonden'we in een 2/1 kap woning, terwijl onze kudde op landgoed Nienoord was. Dat we hier kwamen, was een verademing. Geweldig. Wat dat betreft ben ik blij met de overstap." Roden blijft trouwens ook werkgebied voor teamtrainingen. Oosterheerdt is een monumentale boerderij aan de Tolberterstraat, jarenlang onderkomen van werkvoorzieningsschap Novatec. De gemeente Leek besloot het pand af te stoten en nodigde drie jaar geleden belangstellenden uit om met een plan voor toekomstig gebruik te komen. Het echtpaar Van der Most viel met de neus in de boter met hun Scheperij, naar eigen zeggen 'hét kenniscentrum waar trainingen aan mensen en andere dieren worden gegeven'. Het paar woont hier met de twee kinderen, Dewi 14 en Dienko, 11. Mike is van oorsprong afkomstig uit jeneverstad Schiedam. "Ik ben in het Noorden blijven hangen na mijn studie aan de hogere landbouwschool in Groningen. Ria komt wel uit het Noorden, namelijk Garmerwolde", vertelt de kersverse Leekster. Vanuit Schiedam volgde hij de PTC-opleiding (aan het expertisecentrum Varkens, Pluimvee & Diervoeders-red.) in Barneveld, daarna gingen wij naar Groningen om diermanagement te studeren. Het paradijselijke Oosterheerdt kwam niet zomaar uit de lucht vallen. "We wilden met de gemeente Leek kijken of we een schaapskooi mochten bouwen op Nienoord, maar gemeente meldde dat ze misschien een pand hadden. Leek wilde Oosterheerdt verkopen en bedrijven mochten een plan indienen. Dat van ons is gekozen.

Schaapherder

Het bedrijf De Scheperij biedt een breed spectrum aan activiteiten. "Teamtrainingen, communicatietrainingen, bedrijfsuitjes, High Tea arrangementen, workshops in kleine groepen tot BHV-cursussen toe.  Op gebied van dieren biedt het echtpaar een hondentrainingscentrum, schapen drijven, hulp bij gedragsproblemen bij honden, workshops en clinics (met ook externe trainers) en een kennel. Hart van het bedrijf is het schaap. "De unieke kudde van de Scheperij bestaat inmiddels uit zo'n 300 dieren. We doen aan schapen drijven en we geven demonstraties met ze. Bovendien leveren onze schapen lamsvlees en vachten voor de verkoop." Met de aanschaf van de boerderij en de extra activiteiten, zoals B&B, zorg en verkoop van streekproducten, denkt de naam De Scheperij de lading niet meer. Immer, scheperij is een oud woord voor schapenhouderij. De Scheperij wordt onderdeel van Landgoedboerderij Oosterheerdt.

Toplocatie

"Oosterheerdt betekent voor ons dat we als bedrijf nu een toplocatie hebben. Met de schapen rond het huis, met gasten die hier van natuur en landerijen genieten en de ruimte. Het bestemmingsplan laat veel toe. Op de schuur zit een tegel met het bouwjaar. Als ik daar naar kijk, denk ik zo van 'honderd jaar geleden stond hier vast ook iemand'. Dat is toch mooi?." Vanuit Roden hadden we al schapen op Nienoord.  In 1999 zagen we in Wales Welsh Hill Speckled Face schapen, die hebben we meegenomen. Tegenwoordig hebben we ook Nederlandse bonte schapen en Engelse Tesselaars. Daar is een eigen type gefokt, omdat die in Nederland extreme dikbillen waren. Als rammen gingen dekken, waren ze 'halverwege de berg' zo moe dat het niet meer ging. In Engeland zijn ze meer functioneel gefokt." Ria, al 25 jaar samen met Mike, is ook laaiend enthousiast. "We kennen elkaar van de opleiding in Barneveld. Wat ik het mooie vind in Leek is vooral het huis. Het mooiste huis op aarde, dit is zo'n mooie plek. Met de achterzijde naar het dorp, daar is de actie, en de voorkant richting landgoed. Het straalt zo'n rust uit", glundert ze. In het bedrijf is ze ook volop actief. "Tja, wat doe ik niet... Planning, zorg voor uitstraling van de boerderij, het verzorgen van groepen van een hapje en een drankj en natuurlijk boerin." Alsof dat nog niet genoeg is, is  ze al 20 jaar werkzaam bij Diergeneeskundig Centrum Hopmans in Roden. "Begonnen als paraveterinaire in een team van zes mensen, staan we er nu met meer dan 20. Sinds een aantal jaren vervul ik de rol van praktijkmanager samen met Ilse Hopmans, en houd me met deze rol bezig met wat het team nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Eén dag per week werk ik nog bij de dieren in de operatiekamer."

Meerwaarde

Wie aan schaapskuddes en schepers denkt, krijgt vaak gedachten van Drentse heideschapen. Die zijn in Leek echtere niet te vinden. "Kijk, ik ben ook ondernemer, ik zoek dieren waar ik een meerwaarde in kan vinden, een toegevoegde waarde, dus slachtwaarde. Die is bij Drentse en Schoonebeker schapen niet zo groot. En met verkoop voor de fok spreek je over heel andere prijzen. Laatst verkocht ik een Engelse ram van anderhalf jaar voor 750 euro. "Ik ben voor de keus van schapen op zoek geweest naar wat ander leuk vindt", klinkt het lachend. Of ik een favoriet ras heb? Dat is moeilijk te zeggen. Ik ben van de nuance, maar ben nu wel druk met het Nederlands bonte schaap. Dat is aantrekkelijk om naar te kijken, heeft goede moeders (vanwege de melk-red.) en is goed bespierd. En dat is van belang voor de slachtwaarde." De Scheperij heeft diverse pijlers. Schapen, fok en handel, nemen een derde van de tijd van Mike in beslag. "We hebben 50 ha grasland, 300 ooien en straks 500 lammeren. Maar het grootste deel van mijn tijd gaat uit naar het trainen van mensen. Het gedrag van mensen en dieren en hoe dat op elkaar inwerkt. Zoals met workshops. Directeuren, managers en personeel kunnen wat leren en het is ook heel leuk, schapen drijven in teamverband. Want schapen hebben hun eigen agenda. Workshops met  lunch verzorgen we hier ook op Oosterheerdt, met de catering door Fernande Riemens uit Nietap, die veel streekproducten gebruikt zoals prachtige lamsham of lamskoteletten." Naast de activiteiten op Oosterheerdt, reist Mike nog steeds hele land door met schapen en honden. "Zeker van april t/m oktober een aantal keren in de week. Met een stuk of tien schapen. Wat schapen drijven voor mij betekent? Kijk, mensen zijn ook dieren. Toen ik in onderwijs zat, kwam ik er achter dat veel leerprincipes van mensen en dieren overeen komen. Dat fascineert me. Als je ziet dat een border collie over zeshonderd meter schapen kan ophalen, zolang hij me maar kan horen... En ze denken ook nog mee. Dat maakt de overeenkomst zo helder, en ik wil dat delen met anderen. Het is ook fascinerend als je het kan laten zien."

Natuurwetten

"Kijk, leerprincipes zijn natuurwetten. Sommige trainers gebruiken bepaalde principes vaker dan anderen. De bekende hondenkenner Cesar Milan gebruikt wel straf, maar dat is denk ik niet geschikt voor het algemeen publiek. Dat vraagt timing en een bepaalde kracht. Je moet in een auto ook niet te hard remmen, want dan raak je in de slip. Cesar Milan kan het goed, maar straf als methodiek verkopen is niet zo handig. Positief bekrachtigen is een stuk veiliger. We hebben trouwens ook nog een huishondje, een petterdale terriër, die is erg zeldzaam. Het is een muizen- en rattenvanger, dus functioneel, maar ook goed voor onze kinderen. Ik vond  dat ze zich niet met onze collies bezig moesten houden, maar voor hen geldt ook een leerprincipe. Ze mogen zeker fouten maken, fouten die ook gemaakt heb." "We hebben nog wel wensen. We hebben als bedrijf een aantal kenmerken: mensen verbinden, verder brengen. Het spanningsveld tussen mensen en dieren, we houden van al die bijzondere mensen en dieren. Hier zijn ook mensen van Stichting De Zjjlen werkzaam, en een Afghaanse vluchteling, jonge stagiaires en zelfs iemand van bijna 80. Het is een pareltje voor Leek, maar was lang een besloten gemeenschap in tijd van Novatec. We willen dit alles graag delen met de mensen. Dat kan straks tijdens de kerstwandeling  in Leek, die gaat over ons erf. We krijgen zelfs een kerststal." Germ Geersing    

Auteur

ggeersing