Straatpraat: hoe viert u Kerst?

RODEN

Het kerstfeest nadert met rasse schreden. Reden voor Straatpraat om op pad te gaan met de vraag 'Hoe viert u Kerst?'.

Joke van Hettema uit Roden, hier met dochter Elysa, viert het kerstfeest in gezinsverband. "De ene dag gaan we uit eten, als gezin. En de andere dag kerstfilms kijken, in de pyama", lacht ze. "Het is in feite de eerste keer dat we zelf uit eten gaan, anders gingen we vaak naar onze ouders", vult ze zichzelf aan. De kerstboom is inmiddels opgetuigd. "Tja, het wordt allemaal steeds vroeger. Eerder zetten we de kerstboom pas rond de vijftiende december neer, maar nu was het vorige week al. Ach, het is ook leuk voor de kinderen, ik zei dat ze de spullen maar lekker van zolder mochten halen." De kerstmarkt bezoeken kwam er niet van. "Ik heb het dan ook vaak te druk", legt ze uit. Marlon Ronokarijo uit Roden laat het feest ook niet aan zich voorbijgaan. "De ene dag gaan we lekker gourmetten, gewoon thuis met de kinderen, en de andere dag naar de meubelboulevard.  Naar Groningen, of misschien naar Assen. En nog op familiebezoek, samen met mijn vrouw Mieke en onze twee kinderen." De kerstboom staat ook al. "Van de Ikea, dat doe ik elk jaar. Of Roden een beetje in kerstsfeer is? Zeker, het is mooi versierd. Ik ga ook naar de kerstmarkt", verwees hij naar  de zaterdag gehouden markt. De kerstgedachte heeft de Roner ook. "Ik hoop dat het leuke dagen worden. Maar ik denk in die tijd ook aan de medemens. Als je ziet naar arme mensen, en wij maar blijven klagen...". Bianca Sprenkeling uit Roden ('maar ik woon hier nog niet zo lang') heeft de kerstboom nog niet staan. "Daar heb ik nog geen tijd voor gehad, vanwege ons bedrijf", verwijst ze naar vishandel Velting. "Wat we gaan doen? We gaan de kerstdagen doorbrengen met onze kinderen.  Een dag met de familie, en ook een keer uit eten met de hele familie. Alle kinderen en kleinkinderen." Een kerstgedachte heeft ze wel. "Maar dat is moeilijk te verwoorden. Het belangrijkste is het samenzijn, en alles in het leven waarderen. Dat mag wel extra onder de aandacht. Het is wel wat cliché, maar zo vind ik het wel...". (Foto's Germ Geersing.)

Auteur

ggeersing