Hendrik en Aaltje Erenstein vieren platina jubileum

RODEN

Maandag 12 december op de kop af, was het liefst 70 jaar geleden dat Hendrik Erenstein uit Roden en Aaltje Gritter, geboren in Peize, op het gemeentehuis te Peize elkaar het ja-woord gaven.

Hendrik, die 's morgens nog met kruidenierswaren bij de weg was geweest, hees zich in het nette pak en kort hierop trouwde hij met z’n Aaltje. Uit het huwelijk werden geboren: Hendrik, Klaas en Nanja. Hendrik, geboren op 12 april 1920 en Aaltje die op 10 april 1925 het levenslicht zag, wonen thans aan de Touwslager in het centrum van Roden. Het platina paar geniet nog van een aardig goede gezondheid. Samen werkten ze lange jaren in de kruidenierswinkel en café van Tjerk’n Jan (Scheepstra), gelegen aan de Brink achter de Roder Catharinakerk. Hendrik ventte overdag de boodschappen uit, elke dag had ie een andere route en Aaltje bestierde de winkel. Samen stonden ze, als dat zo uitkwam achter de tap in het café. De Rodermarktsdagen waren voor hun de mooiste van het jaar, waarbij de soeppan een grote rol speelde. Naast het drukke kruideniersbestaan, was Hendrik ook nog eens twaalf jaar penningmeester van de voetbalclub Roden, met Bulthuis als voorzitter. Verder zaten destijds onder andere dokter Jan (te Velde) en Siem Lutjes In het bestuur. Vier verschillende burgemeesters hebben Hendrik en Aaltje inmiddels bezocht. Allereerst burgemeester Bushoff. Deze verraste Hendrik met een bezoek bij z’n 25-jarig jubileum bij Tjerk’n Jan. Daarna kwam burgemeester Riemersma met een fraai lintje, 10 jaar geleden was het burgemeester Hans van der Laan, die het echtpaar Erenstein met een bezoek vereerde vanwege het 60-jarig huwelijk en nu dus burgemeester Klaas Smid met een fraai boeket bloemen. Verder kwam er nog een grote bos bloemen van de provincie Drenthe, ondertekend door Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar en een schriftelijke felicitatie van het koninklijk paar. Met een hapje en een drankje werd het feest verder in besloten kring gevierd.

Auteur

ggeersing