Straatpraat: gaat u naar kerstmarkten?

RODEN

Na het vertrek van Sinterklaas is het nu ruim baan voor kerstmarkten. Zoals komende zaterdag in Roden. Voor Straatpraat reden om te vragen 'Gaat u wel eens naar een kerstmarkt?'.

Lieneke Harms uit Norg gaat de kerstperiode in met gemengde gevoelens. "Bij ons in Norg is een kerstmarkt, ik vind ze best wel mooi. Vooral die in eigen dorp. Ik doe trouwens bijna alles in Norg, ook boodschappen. Naar andere kerstmarkten ga ik niet", laat ze weten. Ook kerstmarkten in het buitenland kent ze niet. "Maar misschien dat ik daar nog wel eens naar toe wil. Mijn man is zes jaar geleden overleden, en dat is de lol er voor dit soort dingen toch een beetje af. Maar Kerst betekent wel een mooie sfeer, ik zorg thuis ook voor een mooie sfeer. Ja, met kerstboom en lekker eten. Ik blijf het liefst thuis", besluit de Norgse. Dick Tilstra uit Roden kijkt er ook met gemengde gevoelens naar. "Leuk, tenminste voor sommige mensen wel. Maar ja, er is tegenwoordig zoveel te doen. Het grote nadeel is dat er veel te veel zijn. Je zou het eens in de vijf jaar moeten doen. Nee, het is onze hobby niet." Toch sluit Tilstra niet uit dat hij even gaat kijken. "Als ik toevallig naar het dorp moet,ga ik wel kijken. Ik doe meestal 's morgens de boodschappen, en als ik thuiskom staat de koffie klaar. Kijk, een kerstmarkt zou mooie houten huisjes moeten hebben, zoals in Duitsland. Kijk naar Munster. Maar ik kan me voorstellen dat het hier niet te betalen is. Het fenomeen is als een veenbrand uitgebreid, maar door het aantal gaat voor mij de sjeu er wel af." Marianne Pijpker uit Nieuw-Roden, hier met Mirthe, weet niet veel van kerstmarkten. "Het is wel leuk, maar we komen er niet altijd. Ik weet eigenlijk niet waarom, misschien dat het met drie kinderen wat lastig is. Ik ben wel eens met mijn moeder naar Dusseldorf geweest, dat was heel mooi", laat ze weten. "Volgens mij is er ook een dorp in Groningen met een tweedaagse kerstmarkt. Ik woon hier nog maar vijf jaar, maar ben wel eens naar deze kerstmarkt geweest. Met ijsbaan." Het woord ijsbaan heeft een magische uitwerking op Mirthe, die zeker wil gaan. "Oh ja, ik ben ook wel eens geweest toen mijn man Egbert - die werkt bij De Pompstee - daar snert verkocht", herinnert ze zich... (Foto's Germ Geersing.)

Auteur

ggeersing