Jong talent in de opera

RODEN

Nog voordat de opera De Mikado muzikaal begint kan het publiek al kennismaken met de twee jongste spelers van deze uitvoering.

Lars Rebel van veertien en Sarah Vellinga van acht jaar staan het plein van het Japanse stadje Titipu te vegen, zodat deze er weer spik en span uitziet voordat de hoge heren ten tonele zullen verschijnen. Lars is naast speler ook de regieassistent bij opera gezelschap Frizzare uit Roderwolde. Het begon vorig jaar met het verzetten van decorstukken tijdens de uitvoering van opera Orfeo. ‘He’, dacht de schrijfster van het toneelstuk Verloren, die Lars zag: ‘Die jongen kan wel een rol spelen in mijn stuk over de oorlog in Noordenveld’’. Lars glimlacht: ‘Ja, zo ging het en ik vond het heel leuk om daar te spelen. Ik hoorde dat de regisseur van Verloren de basiscursus van de jeugdtheaterschool in Groningen gaf en dat klonk heel leuk. Dus daar heb ik me toen voor opgegeven. In die basiscursus leer ik veel over lichaamshouding en mimiek en hoe je gevoel tot uiting brengt. Nu kijk ik ook anders naar Frizzare en hoe zij oefenen met het uitspelen van de opera De Mikado. Een leuke ervaring voor later. Ik geef soms ook tips. Dan heb ik in de cursus geleerd hoe je kunt bewegen als persoon met een hoge status en hoe als bedelaar. In de Mikado spelen Japanse edelen een rol. Dus is het leuk om die oefening ook eens te doen met de mensen van Frizzare.

Goede plek

"Tijdens het repeteren zorg ik er ook voor om de zangers op de goede plek te zetten. Want zingen en spelen tegelijk vergt veel van de mensen en dan vergeten ze wel eens dat ze als lange man voor een kleine dame staan. Sarah en ik spelen in de opera de kinderen die de straat vegen, een boodschap overhandigen van de Mikado en die de voorbereiding op een huwelijksceremonie van twee hoofdpersonen Yum Yum en Nanki Pooh naspelen." Sarah vindt het meespelen in de opera leuk en spannend. Het leukste is het overhandigen van een brief van de Mikado. ‘Dan buig ik een paar keer extra, als grapje en dan moet de man die de brief krijgt ook weer buigen. Maar die man wil eigenlijk meteen de brief open maken om te weten wat de Mikado schrijft. Spannend is het als de boze hofdame Katisha ons wegjaagt. Katisha kan ontzettend boos kijken. Dat hoort ook bij haar rol’.

Ploeteren

Lars: ‘Het zal wel even ploeteren worden op 12 en 13 november We spelen voor uitverkochte zalen in Roderwolde en in Roden. Ik moet zorgen voor het decor, voor het regelen van de opkomst en het afgaan van de zangers op het goede moment en dan nog een rol spelen samen met Sarah. Ik heb er zin in’. In Roderwolde is de voorstelling uitverkocht. Voor de matinee in Onder de Linden in Roden ( aanvang 15.00 uur zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar bij Daan Nijman.

Auteur

ggeersing