Grafkelders in Catharinakerk blijven zichtbaar

RODEN

De twee grafkelders die onlangs zijn aangetroffen in de Catharinakerk, blijven voor een deel zichtbaar voor het publiek.

Tijdens renovatie van het kerkgebouw werden in het koor de twee grafkelders aangetroffen. Ze vormen de laatste rustplaats van Coenraad Wolter Ellents (1720-1784) en zijn echgenote Gesina Oldenhuis (1730-1818), bewoners van havezate Mensinge. Volgens Jaap van der Veen, die de leiding heeft over de renovatie, was bekend dat er één grafkelder was. "De andere is later gebouwd. Ze blijven dicht, want op de grafsteen staat ook dat de graven niet geopend mogen worden". Een derde grafkelder - van een telg van het geslacht Kymmell - lijft onaangeroerd. De gemetselde gewelven werden aangetroffen na het verwijderen van de plavuizen en het afgraven van grond, dit ten behoeve van de aanleg van vloerverwarming en convectoren. "De graven kunnen niet helemaal in het zicht, omdat de Ellentsbank er straks voor een deel overheen gaat", aldus Van der Veen. Die bank is vanwege de werkzaamheden tijdelijk opgetakeld. Het is de bedoeling dat de renovatie - bedoeld om de kerk geschikter te maken voor multifunctioneel gebruik - voor de Kerst klaar is.

Auteur

ggeersing