'Oldtimershow op Jaarbeurs groeit flink'

LANGELO/RODEN

Het onderdeel van de Jaarbeurs van het Noorden is nog maar vier jaar jong, maar de groei zit er flink in. "Bij de eerste oldtimershow waren er 35 trekkers, nu zijn er over de 100", aldus een enthousiaste Harry Hoven, initiatiefnemer en dit jaar met Erik Venekamp weer organisator. De show is vanwege het grote aanbod grotendeels op landgoed Mensinge.

"De organisatie zorgt er vooral voor dat oldtimerliefhebbers met trekkers zondag 25 september naar de Jaarbeurs willen komen. Daar zijn we wel drie, vier maanden mee bezig. Al wordt het steeds gemakkelijker, het benaderen van eigenaren. Je bouwt natuurlijk een steeds groter bestand op. We hebben het liefst oldtimers, zeg van 40-60 jaar oud." Naast de show is er een markt van oude ambachten, er worden palingen gerookt en er worden op de ouderwetse manier touwen gedraaid ('geslagen') en stro gesneden. Bijzonder is de dorsmachine van Rozema uit Tolbert, die zal weer vele schoven koren gaan dorsen. Verder komen er enkele combines (maaidorsers-red.), zodat het verschil van vroeger met nu goed te zien is. "De dorsmachine is echt in bedrijf. Verder komen er een strosnijder en zo'n tien, vijftien stationaire motoren. "We hebben het terrein naast Mensinge tot onze beschikking. Daar laten wat gras staan, wat we met oude trekkers en oude maaiers, zogenoemde vingerbalken gaan maaien. Daar komt ook een barretje met terras en er treden twee bands op, het wordt allemaal wat grootser opgezet." De oldtimershow is bereikbaar vanaf Lieveren via de Mensingheweg, maar ook vanaf de Norgerweg kan publiek (te voet) langs het beursterrein naar het terrein van Mensinge.

Rondrit

Voorafgaand aan de oldtimershow start om 9.45 uur een rondrit met zo'n 70 oude tractoren. Deze rondrit zal gaan van Roden, vanaf de Mensingheweg, naar Lieveren, via de Schoolbrink in Langelo, richting Norg. Dan door 'oud-Norg' en achter de kerk langs en richting Langelo. Daar wordt rond 11.00 uur een tussenstop gemaakt bij Hoven landbouwmachines. "Na de stop gaat de stoet rechtstreeks naar Roden, waar van 13.00 tot 17.00 uur de trekkers kunnen worden bezichtigd en de verschillende demonstratie bekeken kunnen worden", legt Erik Venekamp. Dat Harry Hoven wat met trekkers heeft, is niet wonderlijk. "We handelen zelf in trekkers, en oldtimers hebben wel iets. De eenvoud, hoe eenvoudiger, hoe leuker. Je moet er wel van houden... Maar als je een eencilindertje hoort tikken, met soms speciale koeling in de vorm van verdampermotoren... Die moet je af en toe bijvullen met water. De oudste op de show komt - denk ik - uit ca. 1940. Een Kramer met Deutz verdampermotor. Zelf heb ik dertien oldtimers en wat werktuigen, zoals een zaaimachine en een kunstmeststrooier, niet veel. Ik ga met acht of negen trekkers, de andere zijn niet opgeknapt. Sommige trekkers zijn nu net zoveel waard alstoen ze nieuw gekocht zijn, een Ford Dexta kostte toen 7000, maar is nog wel 5000 euro waard. Ach, ik heb zelf niet veel tijd om er veel mee te doen. Mijn vader heeft er meer mee." Voor meer info: Erik Venekamp, e-venekamp@hotmail.com of Harry Hoven, info@hovenlangelo.nl.

Auteur

ggeersing