Regen deert september-concours in Norg niet

NORG

Het jaarlijkse septemberconcours voor regionale tuigpaardrijders uit de drie noordelijke provincies kende zondag twee gezichten. Het ene moment scheen de zon volop, even later plensde hemelwater op de Brinkhofweide.

Een dikke regenbui van ’s ochtend had zijn sporen op het terrein nagelaten, maar het concours kon gewoon doorgaan en leverde mooie paardensport op voor de vele toeschouwers. De jongste tuigpaarden in de kleine limietklasse beten het spits af. Zes deelnemers kregen een herkansing van de jury en het was Niek Alting uit Jipsingboertange die met zijn vos Gentleman winnaar werd. Deze vos liet een mooie show zien. Tweede werd Peter Stevens uit Zeijen met Hudson en als derde mocht Klaas Buist uit Zevenhuizen opstellen met Huzaar. Bas Haak klom met Fantasy naar plek vier en verwees daarmee Rony Beuving uit Hijken met Contant naar de vijfde plaats. Susan Bouwman uit Nijeveen sloot de rij met GSM Home Alone. In de grote limietklasse bestond de kopgroep uit drie combinaties en weer was het Niek Alting die er met de winst vandoor ging. Nu had hij de veel front makende Emerson aangespannen die ook sterk over de benen ging. Harm Jan Veenstra uit Boyll moest met Grenadier van Jurjen van der Velde uit Sigerswoude genoegen nemen met plaats twee en Grietje Naber-Dijks uit Nieuw Weerdinge werd derde met Evita.

Afscheid

De allerbeste tuigpaarden van regio Noord kwamen in de ereklasse het publiek vermaken en de helft van de tien deelnemers reed nogmaals af voor de eerste plaats. Het was nu Harm Jan Veenstra met Etiena S van alweer Jurjen van der Velde, die de ereronde aan mocht voeren. Veel concurrentie kwam van Margreet Bosma uit Ruinen met een sterk optredende Wonder van de Ursahof en ook Jan van der Vegt uit Nijeveen kwam bijzonder sterk voor de dag met zijn Atillos. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Ook Bi-Jenny van Gert Koers uit Gees liep heel goed naar de vierde plaats, waarna Jan Rozenveld uit Zevenhuizen zijn Saterday als vijfde mocht opstellen. Winnares Etiena liep in Norg haar laatste wedstrijd en gaat de fokkerij in. Er was veel deelname in Norg en dat leverde een volle baan met dames gezeten op de vierwielige concourskar. De zes beste combinaties reden nogmaals af in een behoorlijke regenbui en het was Sanne Welling met de goedgekeurde dekhengst Atleet, die de rubriek op haar naam schreef. Atleet klimt er mooi in en gaat voor en achter goed van de grond. Manon Veerman uit Wittelte reed voor het eerst met Emerson van haar vriend Niek Alting en klom van de vijfde naar de tweede plaats. Voor de deftige Gerianne M in handen van Annemarie Beugel uit Orvelte was de derde prijs. Vierde werd Grietje Naber met Evita, vijfde Nathalie Buwalda uit Ter Apel met Like to Win en zesde Angela Lammchen uit Roden met Haito. Bij de dames gezeten op de hoge tweewielige kar was Margreet Bosma met Wonder van de Ursahof de beste. Met Saterday werd Tineke Rozendaal heel mooi tweede voor Linda Boelens uit Een met El Nino, derde, en Susan Bouwman met Egberdina’s Armani. De kopgroep bij de fokmerries kende veel kwaliteit en leverde na de herkansing een onbedreigde overwinning op Peter Stevens met een geweldig showende Gerianne M. Gesiena met Harm Jan Veenstra eindigde als tweede en Jan Tienkamp uit Peest had Dinkie heel best en werd keurig derde. Deborah Kuiper uit Assen reed Zitella II naar plek vier en met Handini M werd Nico Calis uit Boyll vijfde. Van de zes tweespannen werd Gerard van der Meulen uit Nijbeets direct als winnaar aangewezen met zijn ervaren vossen ZoWat en Wapenaar. De tuigpaarden gereden onder het zadel is altijd een spektakel en het was Annelies Adriaansen uit De Krim op Benderose M van Martin Uineken die won. De vosmerrie loopt met veel afdruk door de baan en maakte geen fouten. De debuterende Marel Hilberts werd op Beauty HE van de familie Habing uit Elim knap tweede. Catharina Kuipers uit Parrega werd op Grace derde. Stijl

Jeugd

De jeugd heeft zo zijn eigen competitie en onder begeleiding van een volwassene reden ze in Norg hun laatste wedstrijd die gewonnen werd door JR Bouwman met Egberdina’s Unitas. Hij stuurde de zwarte ruin keurig door de baan. Voor Chanoa van der Wal was de tweede prijs met Dock en Marije Rozenveld werd derde met Saterday. Marije kreeg wel de stijlprijs overhandigd vanwege haar keurig rechte zit op de wagen en de zweep juist in de hand. Het overall klassement werd gewonnen door Esmee Takens uit Nietap. Zij won een mooie beker en twee kaartjes voor de Military in Boekelo. De wedstrijden voor tuigpaarden worden afgewisseld met shows. Paardensport vereniging Norg kwam een demonstratie geven en Susan Bouwman en Gerbrich Elgersma gaven gezeten op een Fries namens de Egberdina Hoeve een mooie show met vijf Friezen en Tonnie Cazemier uit Nuis gaf een men demonstratie. Veel waardering kregen de kinderen in hun showrubriek waarin acht prachtige aanspanningen met shetlanders en pony’s te zien waren. Het meest in het oog springend was de 7-jarige Ytzen Hoekstra die samen met zijn kleine broertje op een mini Friese sjees zat en shetlander Tinus voorstelde. Ook de show met tuigpaardrijders van weleer sprak zeer aan. Sietske Veenstra, Tinus Hahn, Appy Duiven, Willy Auwema, Jan Benak, Sjoerd Cazemier en Willy Tienkamp kregen veel applaus met hun optreden. De middag werd afgesloten met de Parade der Kampioenen waarin alle kampioenen van regio Noord nog een keer in de baan kwamen en gehuldigd werden voor hun prestaties.

Auteur

ggeersing