Straatpraat: bent u al op vakantie geweest?

RODEN

Midden in de vakantietijd. Menigeen heeft het er alweer opzitten, vakantiepret in verre landen, eigen land of in eigen achtertuin, anderen 'mogen' nog. Straatpraat gaat even op pad met de vraag 'Bent u al op vakantie geweest?'

Grieto Mulder uit Altena heeft het nog voor de boeg. Heel ver voor de boeg, zelfs. "Pas in december. Ik werk in ploegendienst, als productieleider bij PPG in Hoogezand. Ik was een half jaar uit de running, en daarna was de vakantieperiode 'volgeboekt'. Ik kon nog in december, waarop ik zei dat ik dan wel rond de feestdagen vrij wilde", aldus Mulder. Het gedwongen uitstel wil niet zeggen, dat hij nu niet op pad gaat. "We hebben een caravan op Strandheem bij Opende. Mijn vrouw zit daar veel, en ik ga daar dan af en toe naar toe. Zo hebben we toch vakantie. Ach, en Hoogezand-Altena of Hoogezand-Opende, dat maakt niet zoveel. Of ik plannen heb voor december? Nee, wel op oudejaarsdag oliebollen bakken. De mensen komen dan in alle vroegte weer langs. Gezellig!", lacht de Drent. Froukje Temming uit Roden, hier met zoon Mats, heeft de vakantie ook nog in het verschiet samen met pappa Dick. "We gaan naar de Ardeche in Frankrijk, heel bewust vanwege het mooie weer", legt ze uit. "Vorig jaar waren we naar Ameland, maar toen hadden we veel regen. We gaan graag naar Frankrijk of Italië vanwege het weer. De tent gaat niet mee. "Nee, maar het is wel een vorm camperen. We hebben een stacaravan gehuurd. Al die spullen meezeulen, dat is niets voor mij", lacht ze. De Roners gaan meestal eenmaal per jaar op vakantie. "En dan met de auto. Wat we in Frankrijk gaan doen? Nou, niet veel. Vooral relaxen. Ik ben drie maanden zwanger, dan heb je niet overal zin in", legt ze uit. Nynke de Vries uit Eelderwolde, hier met Sanne (rechts) en Isa, heeft ook nog niets op korte termijn gepland. "Nee, we gaan pas aan het eind van het jaar. Een reis naar Nieuw-Zeeland, naar familie. Het is daar dan zomer", merkt ze op. Het is de bedoeling op op het Noorder Eiland rond te reizen. "Onze eerste keer. Het is wel een eind vliegen, tweemaal twaalf uur. Maar we hebben er zeker zin in", klinkt het enthousiast. Tot die tijd zoekt het gezin wellicht nog een vakantiehuisje voor een midweek op. "Of een dagje Schier, als het echt zomer wordt. Of anders de Hoornse Plas, die is dichtbij! In andere jaren gaan we trouwens vaak naar Italië of Zuid-Frankrijk. In ieder geval naar een bestemming waar zon is." (Foto's Germ Geersing.)

Auteur

ggeersing