Mariët Meester doet het licht uit in het schrijvershuis

VEENHUIZEN

Voor de allerlaatste keer komt schrijfster Mariët Meester in juni terug naar de voormalige pastorie in Veenhuizen om een serie lezingen te geven over haar roman Hollands Siberië.

De afgelopen jaren was deze pastorie op initiatief van Meester en haar man Jaap de Ruig in gebruik als schrijvershuis. Voor een luttel bedrag konden schrijvers zich hier een maand lang ongestoord op hun werk storten. Met ingang van juli komt aan dit unieke project een einde. Het Rijksvastgoedbedrijf wil het pand media 2017 verkopen en tot die tijd zal de pastorie onderdak bieden aan anti-krakers. Diverse betrokkenen hebben geprobeerd het vastgoedbedrijf tot andere gedachten te brengen, maar dat is mislukt. Eind juni komt er een speciale website www.hollandssiberie.nl in de lucht, ter herinnering aan het schrijvershuis en Hollands Siberië. Op vier data in juni, drie keer 's middags en eenmaal 's avonds, vertelt Mariët Meester over Hollands Siberië, dat zich afspeelt in pastorie. Tijdens een rondleiding door het huis, waarbij zelfs de slaapkamer niet wordt overgeslagen, leest ze fragmenten voor op de plek waar ze zich afspelen.

Franciscaan

Hollands Siberië is het verhaal van de franciscaan Peter Pex die in de jaren ’30 van de vorige eeuw naar Veenhuizen wordt gestuurd. Hij komt er in dienst van de strafgestichten. Hoewel eerder geen enkele pastoor het er lang heeft kunnen uithouden begint hij vol vuur aan zijn taak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij met zijn huishoudster niet alleen in het verzet, maar ook in bed. Hollands Siberië is een onthullend verhaal over de opkomst en ondergang van een pastoor die uiteindelijk roemloos het veld moet ruimen. Daarnaast biedt het boek een fascinerend inkijkje in het dagelijks leven in Veenhuizen vanaf de jaren ’30 tot 1950. Per lezing is er ruimte voor ongeveer 25 mensen in de woonkamer, al zullen sommigen wel op vreemdsoortige zetels moeten plaatsnemen.

Data

De data zijn zondagmiddag 5 juni, zondagmiddag 12 juni en woensdagmiddag 15 juni, steeds om 14.30 uur, en donderdagavond 23 juni om 19.30 uur. Het adres is Kerklaan 8 in Veenhuizen, Drenthe. De entree bedraagt 10 euro, dat is inclusief koffie/thee en een glaasje na afloop. Opgeven kan via charlotte@daannijman.nl of telefonisch via 050-5012967 (Booekhandel Daan Nijman). (Foto's Jaap de Ruig.)

Auteur

ggeersing