The Warriors nieuwe stijl

NORG

Met twee wereldtitelgevechten was kickboksgala The Warriors part III groter dan ooit. Organisator Etien Thelazus wil het gala nog verder laten groeien.

ASSEN/NORG - Het was een lange zit, maar de eerste editie van het kickboksgala The Warriors nieuwe stijl was geslaagd: ,,Ja, het enige minpuntje was de tijd”, reageert organisator Etien Thezalus lachend na afloop, ,,Ik wil iedereen een kans geven om te vechten. Vooral bij de jeugd wil ik geen partijen afzeggen.” Dat van zijn eigen drie deelnemende vechters maar één wist te winnen deed niets af aan het succes van de avond vindt Thezalus: ,,Het hoogtepunt van de avond vond ik toch het wereldtitelgevecht dat mijn vechter niet wist te winnen.” Maar liefst tweeëndertig partijen kregen de vierhonderd bezoekers voorgeschoteld. Hiervan werden slechts drie voortijdig beslist. Komt nog bij dat een groot deel van de partijen op basis muay thai-regels werd gevochten en dus over vijf ronden ging. Zo kon het gebeuren dat de laatste partij van de avond, het wereldtitelgevecht tussen de Antilliaan Alfa Romeo en Nederlander Marijn de Lange, inclusief een extra ronde, pas ver na middernacht was beslist in het voordeel van de Nederlander. Thezalus heeft een grote glimlach op zijn gezicht als na afloop vechters en begeleiders hem nog even de hand schudden om hem te bedanken voor de organisatie, het lekkere eten en de goede zorgen. Grote naam De uit Suriname afkomstige Assenaar was zelf professioneel thai-bokser. Tegenwoordig legt hij zich toe op het begeleiden van vechters en heeft hij drie sportscholen. Naast zijn sportschool in Bewegingscentrum Norg heeft hij ook een vestiging in Oosterwolde en nog een sportschool in Suriname. Hij had onder nadere Glory-vechters (grootste kickboksbond, red.) Andy Ristie en Cedric Manhoef onder zijn hoede: ,,Ik ben wel een grote naam in het kickboksen”, zegt Thezalus als hij zijn bescheidenheid even laat varen, ,,Dat heeft ervoor gezorgd dat ik op mijn gala ook wereldtitelgevechten mag houden.” En dat past precies in de plannen van Thezalus. Het was weliswaar de derde keer dat hij in De Brinkhof in Norg het gala organiseerde maar hij heeft grote plannen. Deze eerste twee edities waren nog klein opgezet. Dit jaar is het gala verhuisd naar de grote zaal en kende twee wereldtitelgevechten. Ook heeft Thezalus de Warriorstitel in het leven geroepen. ,,Een prijs die je eenmalig kunt winnen en niet hoeft te verdedigen”, legt Thezalus uit, ,,Speciaal voor vechters die het echt verdienen.” Idool Daarom ging de eerste Warriors-beltnaar Thezalus’ eigen grote idool en oud-prof Rayen Simpson. De oud-Nederlands en Europees Kampioen, die daarnaast zeven wereldtitels bij drie verschillende bonden op zak heeft, kreeg de gordel voor aanvang van het eerste Warriors-titelgevecht door Thezalus persoonlijk omgegord. Het eerste Warriors-titelgevecht ging tussen Henriques Zowa en Reamond Welboren. Het was de laatste partij van de Angolees Zowa. Hij mocht zijn carrière niet in stijl afsluiten. De winst ging naar Welboren. Het andere wereldtitelgevecht ging tussen de dames Sarah Debaieb en Rachel Adamus. Het uitzinnige publiek zag de winst na vijf ronden gaan naar Rachel Adamus. Reputatie Thezalus is zich bewust van de reputatie die vechtsportgala’s hebben, en wil met zijn gala’s bijdragen aan een goede naam van de sport. ,,Ik wil bewijzen dat het ook anders kan.” Daar houdt hij rekening mee met de matchmaking. ,,Ik wil alleen vechters op mijn gala met een goede aanhang.” Dat ervaart het publiek ook: ,,Het is hier altijd zo relaxed”, vertelt een bezoeker. Een andere ervaren galabezoeker vult aan: ,,Thezalus heeft behoorlijk wat neergezet. Het gala doet niet onder voor veel andere gala’s in het noorden.” Maar Thezalus wil nog grootser. In oktober staat de vierde editie van The Warriors op de agenda en dan moeten er nog grotere namen op het affiche staan. Dat hij de jeugd niet uit het oog verliest bewijst hij door in juli een jeugdkampioenschap te organiseren. En dat allemaal in Norg. Dat is ook wel het kenmerkende aan zijn gala vindt Thezalus: ,,Wij zijn in een dorp.” Maurice Vos Op de foto Sarah Debaieb (links) en Rachel Adamus. Foto Maurice Vos

Auteur

Albert-Jan Garama