Hidden Faces ‘onthuld’ in K38

RODEN

De expositie ‘Hidden Faces’ is vrijdag in K38 geopend met een speech van mede-exposant Theo van Egeraat.

Van Egeraat begon zijn verhaal met een sjaal over zijn hoofd en de microfoon. De sjaal ging af en toen bleek hij ook nog een spiegelende zonnebril op te hebben. Toen hij die afzette zag hij een geïnteresseerde en geamuseerde groep bezoekers om zich heen staan. Hidden Faces, van het Engelse ‘to hide’, kan op vele manieren vertaald worden: bescherming zoeken, verbergen, wegkruipen, verstoppen, achterhouden, versluierd en verdolen zijn er een aantal van. Juist zo’n veelzijdige titel maakt nieuwsgierig en is verrassend, want een bezoeker legt al snel iets van zijn/haar eigen ‘hidden’-idee of verwachting er in, en wordt dan verrast met geheel andere beelden.

Carnaval

Het ‘verstoppen’ kan heel grondig gaan achter een masker, zoals bij rituele dansen of carnaval. Dat kan uit praktische overwegingen zijn om niet herkend te worden of gewoon alleen voor het plezier. Ook zijn er vaak genoeg op tv personen met maskers, die iets slechts van plan zijn. Een andere vorm is het ‘zien’ van gezichten in wolken of landschappen en die dan juist in schilderijen uitwerken tot duidelijke vormen. En is het iets vreselijks dat we zien, dan verstoppen we ons gezicht in onze handen, of we draaien ons gelaat af zodat niemand het schrikken ziet. Maar er is ook een kans dat het gelaat wordt weggedraaid om vertedering of tranen van geluk te verbergen. De dertien deelnemers aan de expositie hebben ieder op zeer eigen wijze het ‘hidden’ verbeeld: geheel verborgen of gedeeltelijk of een beetje. Uiteenlopende technieken gebruikten zij daarbij: fotografie, schildertechnieken en ruimtelijk werk.

Discussies

Na de officiële opening ontstonden geanimeerde discussies tussen de bezoekers en de exposerende kunstenaars. Om ook andere bezoekers die gelegenheid te geven, wordt er op zondag 14 februari om 13.00 uur een Artist Talk gehouden. De deelnemende kunstenaars zijn dan aanwezig om te vertellen over hun werk, hun idee en uitwerking van deze ‘Hidden Faces’ en om eventuele vragen te beantwoorden. De deelnemende kunstenaars zijn: Jelly van den Bosch, Willem Corsius, Peter Dijk, Theo van Egeraat, Arien de Groot, Hans Hage, Jannie Hiskes, Rianne Kooijman, Sonja Leutholff, Fokko Rijkens, Klasiena Soepboer, Peter de Vis en Loes Wouda. De expo duurt t/m 28 februari, zie ook www.kunstencentrumk38.nl.

Auteur

ggeersing