Je moet de blues hebben

ASSEN

In 2016 zou Harry Muskee 75 jaar zijn geworden. Tot 17 april is in het Drents Museum de expositie'Window of My Eyes, 75 jaar Harry Cuby Muskee te zien.'

ASSEN Het was zaterdag feest tijdens de opening. En een mooi feest ook. Een feest met muzikanten die met Muskee hebben gespeeld. Nauw verbonden met Muskee is oud-Assenaar Fokke de Jong. Fokke de Jong is momenteel drummer bij Nederlands bluesprijzen winnende groep King of the World. De naam is een verwijzing naar een song van Cuby + Blizzards. Fokke is een echte Drent, hij heeft jarenlang gewoond in Zuidlaren en daarna zo'n drie jaar in Assen. ,,De blues kreeg ik met de paplepel ingegoten door al jong naar de muziek van C+B te luisteren." Als 17-jarige zat hij in een bandje en was in café De Witte Bal, daar trof hij Harry Muskee. Ze dronken wat en Fokke kreeg een levenstip mee van Harry: als je de blues wilt spelen, moet je de blues hebben. Aan het eind van de avond was Harry niet in staat naar huis te rijden, als 17- jarige zonder rijbewijs was Fokke volgens Harry wel klaar om in diens oude Volvo te rijden. Zo reed Fokke laat in de nacht Harry naar zijn huis. Reunieconcert ,,Drummer Hans la Faille van C+B was mijn grote voorbeeld. We zien elkaar als vrienden en spelen nu ook samen”, verwijst De Jong naar het optreden zaterdag. La Faille drumde de sterren van de hemel tijdens een schitterend reünieconcert met onder anderen Eelco Gelling, Tineke (Barrelhouse) Schoenmaker en Bertus Borgers. Hartverwarmend in een ijskoude januari nacht. De erfenis van Harry werd verder doorgegeven door Erwin Java, de gitarist, die 25 jaar in C+B heeft gespeeld. Een song van King of the World, Can't Go Home, is opgedragen aan Harry Muskee. Op de openingsavond van de expositie is deze song nog eens in volle glorie gespeeld. Producer King of the World speelt vooral eigen nummers. ,,Ik denk dat Harry er trots op zou zijn. We gaan na drie CD's een vierde studio CD opnemen. De nummers zijn al klaar, het belooft volgens de slagwerker een speciale CD te worden. De groep had de gewoonte de nummers zelf op te nemen, maar deze keer is besloten een producer in de arm te nemen. De expositie in het Drents Museum maakt grote indruk op Fokke. ,,Het toont respect voor een bluesicoon uit Drenthe. De expositie, met veel beelden en muziek, ziet er goed uit. Het is een kunstuiting. Harry heeft impact op vele muzikanten.” De overzichtstentoonstelling is een reis door het leven van Harry Muskee aan de hand van drie hoofdthema's; zijn jeugd, zijn muziek en zijn Drenthe. Over een Drent, die muzikaal grensverleggend bezig was. De tentoonstelling is te zien tot en met 17 april. Jakob Zwinderman Foto Germ Geersing

Auteur

Albert-Jan Garama