Literaire roman van Mariët Meester over het gevangenisdorp Veenhuizen

Roden

Hollands Siberië. Zo heet de zevende literaire roman van Mariët Meester die vanaf 11 september te koop is.

Mariët Meester groeide op in Veenhuizen, in de tijd dat het gevangenisdorp nog niet toegankelijk was voor buitenstaanders. Het boek is geschreven in de leegstaande pastorie in het dorp waar het verhaal zich ook afspeelt. De franciscaan Peter Rex wordt naar Veenhuizen gestuurd, 'het slechtste dorp van Nederland', waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Hij komt er in 1936 in dienst van de rijkswerkinrichtingen. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Ze krijgen bovendien een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Hollands Siberië vertelt over de opkomst en de ondergang van een man die alleen 's nachts zichzelf kan zijn. De onthullende roman over het gevangenisdorp Veenhuizen is uitgeven door de Arbeiderspers. Een exemplaar kost 19,95 euro. Op donderdag 11 september wordt het boek gepresenteerd in het Gevangenismuseum. In de pastorie, het schrijvershuis, wordt in de maand oktober een beperkt aantal lezingen gegeven. Elke keer is plek voor maximaal 25 personen. Aanmelden voor de lezing van Mariët Meester kan bij boekhandel Daan Nijman in Roden.

Auteur

Paul Abrahams